Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΟΥΚΑΣ: ΕΝΑ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ

Στο νικηφόρο παιχνίδι επί των Γιαννιτσών, μαζί μας ταξίδεψε και ο παλαίμαχος άσσος του Παναιτωλικού μας αλλά και πρώην ιδιοκτήτης εκ των μεγαλυτέρων τουριστικών γραφείων του νομού μας, Γιώργος Δούκας, ο οποίος απεικονίζεται στην ανωτέρω φωτογραφία με τη στρογγυλή θεά στα χρώματα της αγαπημένης του ομάδας, του Παναιτωλικού. Ο Γιώργος χάρηκε την εκδρομή μας και εντυπωσιάστηκε, όπως ο ίδιος μας είπε, από την οργάνωση της ομάδας μας και πολύ περισσότερο από το αγωνιστικό πρόσωπο που επέδειξε στον αγωνιστικό χώρο. Ακολουθεί βιογραφικό του φίλου μας Γιώργου, προκειμένου να τον γνωρίσουν οι νεώτεροι και να θυμηθούν οι παλιότεροι.

   Ο Γιώργος Δούκας γεννήθηκε στο Αγρίνιο και υπήρξε ο δημιουργός του εσωτερικού και εξωτερικού τουρισμού στο Νομό μας. Συνέδεσε τη Δυτική Ελλάδα με την Ευρώπη από πολλών ετών. Το 1967 άνοιξε το τουριστικό του γραφείο, στο Αγρίνιο, ενώ ήταν από τους μοναδικούς που είχαν τις γνώσεις του Γενικού Τουρισμού με διασυνδέσεις στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και στις μεγάλες πόλεις. Η οργάνωση του γραφείου του ήταν υποδειγματική, ενώ είχε συνεργασία με εξαιρετικούς ξεναγούς - επιστήμονες, όπως στην Ιταλία το ναυπηγό Γουναρά, στην Αυστρία τον πανεπιστημιακό Παπαμιχαήλ, με έδρα αναισθησιολογίας στο πανεπιστήμιο της Βιέννης, στη Γαλλία τον Προκόβα, καθηγητή Κοινωνιολογίας στο Παρίσι. Χαρακτηριστικά παραδείγματα των γνωριμιών του και της οργάνωσής του ήταν, όταν το 1975 σε εκδρομή της ΓΕΑ στη Μαδρίτη, το γκρούπ υποδέχθηκε και συνέφαγε μαζί τους ο Βασιλιάς ΧΟΥΑΝ ΚΑΡΛΟΣ και η βασίλισσα ΣΟΦΙΑ, ενώ με γκρούπ από το Αιτωλικό σε εκρομή στο Παρίσι, πέτυχε αυτό να δειπνήσει στο εστιατόριο του Πύργου του Άϊφελ. Οδηγός του τα χρόνια της επαγγελματικής του ενασχόλησης ήταν η υπευθυνότητα, ο σεβασμός, η συνέπεια και η άριστη εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού. Στις 14 Ιουλίου 2003, εξελέγη, σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία, στο ΔΣ της Ομοσπονδίας Τουριστικών Πούλμαν Ελλάδας, καταλαμβάνοντας μάλιστα τη θέση του Αντιπροέδρου, γεγονός που αποδεικνύει την εκτίμηση που έτρεφαν γι' αυτόν, οι συνάδελφοί του στο Πανελλήνιο. Επίσης, δίδαξε για ένα χρόνο, μαθήματα Τουρισμού και συμπεριφοράς στην ιδιωτική σχολή PRACTICER. 
       Εκείνο όμως το κομμάτι της ζωής του, για το οποίο αισθάνεται ιδιαίτερα υπερήφανος, είναι η δεκατριάχρονη πορεία του ως βασικός ποδοσφαιριστής του ένδοξου Παναιτωλικού μας. Όπως ο ίδιος λέει, "τότε παίζαμε μόνο για την φανέλα και τους φιλάθλους μας, αφού χρήματα δεν παίρναμε, ενώ η αμοιβή μας εξαντλούνταν στην προσφορά ενός γλυκού μετά τον αγώνα...".
      Θεμέλιος λίθος για την πορεία του στα επαγγελματικά αλλά και στα αθλητικά, υπήρξε η σύζυγός του Σάσα Δημητρέλου - Δούκα. Όπως ο ίδιος αφηγείται "θυσίασε την άνετη ζωή της για ένα φτωχό αλήτη ποδοσφαιριστή, όπως μας αποκαλούσαν τότε τους ποδοσφαιριστές". Μαζί μετράνε 46 χρόνια έγγαμου βίου, με σημαντική προσφορά στην πόλη του Αγρινίου αλλά και το Νομό μας, ενώ ακόμα και σήμερα προσφέρουν παρά πολλά στα κοινωνικά και πολιτιστικά δρώμενα, παρά την αποχώρησή τους από το επάγγελμα. Ο Γιώργος δε, τυγχάνει σήμερα, Αντιπρόεδρος του συλλόγου των παλαιμάχων του ιστορικού μας Παναιτωλικού. Τέλος, όπως ίδιος λέει "χρήματα δεν έβγαλα πολλά, αλλά πληρώνομαι διαρκώς με τη σπουδαιότερη αμοιβή, την ηθική αμοιβή, των ευχαριστηρίων από τους συμπολίτες μου για τις υπηρεσίες που τους πρόσφερα και τις χαρούμενες καλημέρες που εισπράττω, καθημερινά, απ' αυτούς περπατώντας στους δρόμους της πόλης μου. Για όλα αυτά που έζησα ευχαριστώ το Θεό, τους γονείς μου και τους συμπολίτες μου, που ρωτώντας έμαθα πολλά".
ΓΙΩΡΓΟ ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ... 
   

Δεν υπάρχουν σχόλια: