Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

ΑΠΟΦΑΣΗ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Προς:
               όλους τους συμμετέχοντες (ατομικά και συλλογικά) στο 29ο Π.Π.Π.Δ.Σ.
 
     Θέμα:
             - Ανακοίνωση Δικηγορικού Συλλόγου Ρεθύμνου, με αφορμή το παιχνίδι «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ» - «Δ.Σ. ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ» της 30.3.2013.
             - Επιβαλλόμενες Ποινές 3ης αγωνιστικής 29ου Π.Π.Π.Δ.Σ.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
     Ι. Ανακοίνωση Δικηγορικού Συλλόγου Ρεθύμνου, ως διοργανωτή Συλλόγου του 29ου Π.Π.Π.Δ.Σ.
     1. Με αφορμή τα όσα δυσάρεστα διαδραματίστηκαν κατά τη διάρκεια αλλά και μετά τη λήξη του ποδοσφαιρικού παιχνιδιού μεταξύ των ομάδων του «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ» και του «Δ.Σ. ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ», ο οποίος διεξήχθη στα πλαίσια της 3ης αγωνιστικής του Γ’ Ομίλου της προκριματικής φάσης του 29ου Π.Π.Π.Δ.Σ., εκφράζουμε, με τη μεγαλύτερη δυνατή ένταση,τη δυσαρέσκειά μας και τον έντονο προβληματισμό μας, ο οποίος φθάνει σε αμφισβήτηση και αυτού ακόμα του λόγου ύπαρξης του ίδιου του θεσμού.
     Εκ των προτέρων επισημαίνουμε:
     - το πρόχειρο και πλέον σύνηθες αντ-επιχείρημα, «αυτά συμβαίνουν, εσείς είσαστε νέοι στο πρωτάθλημα», δεν είναι δυνατό να αναπαράγεται βάσιμα, από τη στιγμή που ομόφωνα μάς εμπιστευτήκατε τη δι-οργάνωση ολόκληρου του εφετινού πρωταθλήματος (και όχι μόνο των 10 ημερών της τελικής φάσης), θεωρώντας μας τιμητικά ικανούς και άξιους για ένα τέτοιο εγχείρημα,
     -  ο αντίλογος, ότι «αν είχατε βάλει διαιτητές από άλλους νομούς σε όλα τα παιχνίδια ή, έστω, παρατηρητές, δε θα είχε συμβεί τίποτα», θα έπρεπε να μας προσβάλει όλους μαζί και κάθε έναν από εμάς χωριστά, καθώς με τέτοια νοοτροπία φαίνεται να αποδεχόμαστε ότι, μετά τον πολυετή προσωπικό αγώνα που ο καθένας μας έχει κάνει σε επαγγελματικό επίπεδο για να φτάσει να συγκαταλέγεται στο «επιστημονικό δυναμικό» αυτής της χώρας, θεωρούμε εαυτούς ανάξιους να παίξουμε μπάλα, χωρίς επεισόδια, στον ελεύθερο χρόνο μας και, μάλιστα, στα πλαίσια μιας διοργάνωσης ΧΩΡΙΣ ΕΠΑΘΛΟ.
 
     2. Ήδη, από την επιλογή του συμβολικού συνθήματος της φετινής διοργάνωσης, «ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΓΩΝΑΣ… ΕΙΝΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙ!», καταστήσαμε σαφές σε όλους τους συμμετέχοντες ότι, προτεραιότητά μας είναι ΝΑ ΥΠΗΡΕΤΗΣΟΥΜΕ το σκοπό του Πρωταθλήματος, όπως αυτός ορίζεται στον Κανονισμό ΠΟΥ ΣΥΝΕΤΑΞΑΝ ΟΙ ΠΡΩΤΕΡΓΑΤΕΣ ΤΟΥ ΘΕΣΜΟΥ.
     Γίνεται επομένως εύκολα κατανοητό, ότι μεσούσης της προκριματικής φάσης και με την οργανωτική επιτροπή να πασχίζει να βρει τις καλύτερες δυνατές λύσεις για την παρουσία ΟΛΩΝ των ομάδων το καλοκαίρι στο Ρέθυμνο, αντιμετωπίσαμε άναυδοι τις περιγραφές και από τις δύο συμμετέχουσες ομάδες για τα έκτροπα που σημειώθηκαν σε ένα ποδοσφαιρικό παιχνίδι νομικών.  Εμείς, παρόλο που δε συμμετείχαμε στο συγκεκριμένο παιχνίδι, αισθανθήκαμε ΝΤΡΟΠΗ που αυτά συνέβησαν στο φετινό πρωτάθλημα. Αλήθεια, αν είχε μπει η αφίσα του πρωταθλήματος στο Καυταντζόγλειο και είχαν έρθει και οικογένειες με τα παιδιά τους να παρακολουθήσουν τους δικηγόρους που «παίζουν μπάλα», τι θα τους λέγαμε για όσα θα είχαν δει, ότι «φταίει ο τάδε ή ο δείνα» ή ότι «αυτά συμβαίνουν στο ποδόσφαιρο»;
     Όσα έγιναν (που σίγουρα ήταν περισσότερα από αυτά που επίσημα πληροφορηθήκαμε) στο Καυταντζόγλειο στάδιο στις 30.3.2013, είναι, κατ’ επιεική χαρακτηρισμό, απαράδεκτα και ντροπιαστικά για όλους μας. Συμπεριφορές τέτοιου είδους, τις οποίες σπεύδουμε να τις αναγνωρίσουμε ως μεμονωμένες μεν, αλλά όχι άγνωστες στο πανελλήνιο πρωτάθλημα δικηγορικών συλλόγων, υπονομεύουν κάθε προσπάθεια (ατομική και συλλογική) υλοποίησης του σκοπού του Πρωταθλήματος και αμαυρώνουν το θεσμό στο σύνολό του. Τα επεισόδια που έλαβαν χώρα εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου, οι ύβρεις που εξαπολύθηκαν, αλλά και οι ανακοινώσεις που ακολούθησαν – όλα προερχόμενα από νομικούς – απέχουν μακράν από κάθε έννοια συναδελφικότητας και από κάθε προσπάθεια για σύσφιξη και προαγωγή των μεταξύ μας σχέσεων. Γιατί, σημειωτέον, η προσπάθεια ανάδειξης της συναδελφικότητας αποκτά πολύ μεγαλύτερη σημασία, όταν εκδηλώνεται έμπρακτα σε αγώνες βαθμολογικού ενδιαφέροντος και ανάμεσα σε «ποδοσφαιρικά δυνατές» ομάδες με πολυετή παρουσία στο θεσμό.
     Από τη στιγμή λοιπόν που κάποιοι, έστω και λίγοι, (και ευτυχώς όχι όλοι) φαίνεται στην πράξη να αδιαφορούν για την προσπάθεια που κάνουμε για πρώτη φορά στην ιστορία μας και, μάλιστα, στην παρούσα οικονομική συγκυρία, καθιστούμε σαφές, με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, ότι η Οργανωτική Επιτροπή του 29ου Π.Π.Π.Δ.Σ. δεν προτίθεται για το υπόλοιπο του πρωταθλήματος (προκριματικής και τελικής φάσης) να επιτρέψει και να ανεχτεί παρόμοια γεγονότα. Όσο αυτό περνάει από το χέρι μας ως διοργανωτών, δε θα επιτρέψουμε τη μετατροπή του πρωταθλήματός μας σε αρένα σωματικών βλαβών, ύβρεων, απειλών και πάσης φύσεως ανάρμοστων συμπεριφορών, ακόμα κι αν αυτό συνεπάγεται την επιβολή πρωτοφανών πειθαρχικών κυρώσεων ή και τη ματαίωση της τελικής φάσης του Πρωταθλήματος.
 
 
ΙΙ. Επιβαλλόμενες Ποινές 3ης αγωνιστικής 29ου Π.Π.Π.Δ.Σ.
Η Οργανωτική Επιτροπή του 29ου Π.Π.Π.Δ.Σ., αφού έλαβε υπόψη της:
   (α) την υπ’ αριθμ. 1/05.04.2013 απόφαση της Επιτροπής Ενστάσεων, σύμφωνα με την οποία έγινε δεκτή η ένσταση της ομάδας του «Δ.Σ. ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ» και κρίθηκε ότι ο διαιτητής διέκοψε οριστικά τον αγώνα αντικανονικά,
   (β) το οικείο φύλλο αγώνα, το οποίο αποτελεί μέσο απόδειξης για το κύρος του αγώνα και τον πειθαρχικό έλεγχο των ποδοσφαιριστών, παραγόντων, προπονητών κ.ο.κ., κατ’ άρθρο 18 § 10 του Κανονισμού και
     (γ) τις διατάξεις του Κανονισμού Πανελληνίου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου Δικηγορικών Συλλόγων,
     αποφασίζει ομόφωνα:
    1) Κατακυρώνει το αποτέλεσμα 1-1 που διαμορφώθηκε στις καθυστερήσεις του ποδοσφαιρικού παιχνιδιού μεταξύ των ομάδων του «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ» και του «Δ.Σ. ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ», ως το τελικό αποτέλεσμά του, με κάθε μία από τις ομάδες να μοιράζονται το βαθμό της ισοπαλίας.
Επανάληψη του συγκεκριμένου παιχνιδιού, ακόμα και με ορισμό διαιτητών από άλλο Σύνδεσμο, θα καταργούσε (και, μάλιστα, με τις «ευλογίες» της Οργανωτικής Επιτροπής) το σκοπό του πρωταθλήματος, όπως  προσδιορίζεται στο άρθρο 1 του Κανονισμού.
     Οι δύο εμπλεκόμενες ομάδες θα πρέπει να σκεφθούν σοβαρά και να αποφασίσουν, πως και υπό ποιες συνθήκες θα μπορέσουν να αναμετρηθούν στο μέλλον εντός των γηπέδων και εντός του προβλεπόμενου αθλητικού και συναδελφικού πλαισίου, ώστε να μην αναπαράγονται στις επόμενες διοργανώσεις (ούτε ως διήγηση) όσα έγιναν στο φετινό μεταξύ τους παιχνίδι.
 
     2) Λαμβάνοντας υπόψη, ότι ο Αθανάσιος Ελευθεριάδης, εκτός από εκπρόσωπος της ομάδας του «Δ.Σ. ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ», ήταν και αναπληρωματικός ποδοσφαιριστής της (εγγεγραμμένος στο Φ.Α.), ο οποίος αποβλήθηκε περίπου στο 27ο λεπτό από τον πάγκο της ομάδας του (όπως ο ίδιος συνομολογεί), λόγω υβριστικής συμπεριφοράς προς το διαιτητή, επιβάλλει σε αυτόν ποινή τεσσάρων (4) αγωνιστικών ημερών (κατ’ άρθρο 23 § 1 περ. δ’ Ι), με ισάριθμη απαγόρευση εισόδου του και παραμονής του στον αγωνιστικό χώρο και στον πάγκο της ομάδας του.
     Επίσης, λαμβάνοντας υπόψη την επαναλαμβανόμενη υβριστική συμπεριφορά του ως άνω εκπροσώπου του «Δ.Σ. Κατερίνης» στο συγκεκριμένο παιχνίδι, επιβάλλει σε αυτόν ποινή απαγόρευσης εισόδου του μίας (1) αγωνιστικής ημέρας στο γήπεδο (ούτε ως θεατής), όπου θα αγωνιστεί η ομάδα του «Δ.Σ. Κατερίνης» για την τελευταία αγωνιστική της προκριματικής φάσης του 29ου Π.Π.Π.Δ.Σ. Η ποινή αυτή θα εκτελεστεί επιμελεία της ομάδας του «Δ.Σ. Κατερίνης» και σε περίπτωση μη συμμόρφωσής της με το διατακτικό της παρούσας, η οποία θα προκύπτει αποκλειστικά από το Φ.Α., θα επιληφθεί εκ νέου η Οργανωτική Επιτροπή για την επιβολή ποινής τόσο σε βάρος της μη συμμορφούμενης ομάδας όσο και του μέλους της.
 
     3) Επιβάλλει στην ομάδα του «Δ.Σ. Κατερίνης» την ποινή της έγγραφης επίπληξης (κατ’ άρθρο 25 §§ 1, 2), γιατί ανέχθηκε μέλος της και, μάλιστα, τον εκπρόσωπό της, να δημιουργεί κατ’ επανάληψη λεκτικά επεισόδια που δυσφημούν τη δικηγορική ιδιότητα και το άθλημα, κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ» - «Δ.Σ. ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ».
 
     4) Επιβάλλει στον ποδοσφαιριστή του «Δ.Σ. ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ», Χ. Παπαγιάννη, ποινή μίας (1) αγωνιστικής ημέρας, κατ’ άρθρο 23 § 1 περ. α ΙΙ και 23 § 2, για τα αναφερόμενα σε βάρος του στο Φ.Α.
 
     5) Επιβάλλει στον ποδοσφαιριστή του «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ», Μ. Χαβάκηποινή μίας (1) αγωνιστικής ημέρας, κατ’ άρθρο 23 § 1 περ. α ΙV, για τα αναφερόμενα σε βάρος του στο Φ.Α.
 
     Κλείνοντας, έχουμε πλήρη επίγνωση ότι η παρούσα απόφαση θα τύχει της αμείλικτης κριτικής όλων, ακόμα και αυτών που σχημάτισαν άποψη για το παιχνίδι από αφηγήσεις. Παράλληλα όμως με αυτή την κριτική, η οποία και εύλογη είναι και, ούτως ή άλλως, αναπόφευκτη, προσδοκούμε η συγκεκριμένη αρνητική εξέλιξη του φετινού πρωταθλήματος, να αποτελέσει την αφορμή για την άσκηση κριτικής και από κάθε μία ομάδα στα ίδια τα μέλη της (ποδοσφαιριστές και μη), ώστε να καταλήξουμε στην πράξη, δηλαδή μέσα στο γήπεδο (και όχι στα λόγια ή στις ανακοινώσεις), τι πρωτάθλημα θέλουμεπρωτάθλημα, κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση αυτών που γίνονται στις λεγόμενες «μεγάλες» κατηγορίες της χώρας μας ή τον ΑΔΑΜΑΝΤΙΝΟ (σε αξία και αντοχή) θεσμό του ερασιτεχνικού αθλητισμού, ο οποίος να αποτελέσει ορόσημο (και όχι παράδειγμα προς αποφυγή) για τον ελληνικό αθλητισμό.
 
     Με την ευχή ότι δε θα χρειαστεί να επανέλθουμε στο ρόλο αυτό,
     σας αναμένουμε ΟΛΟΥΣ («προκριθέντες» και μη) στο Ρέθυμνο.
 
     Η Οργανωτική Επιτροπή του 29ου Π.Π.Π.Δ.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: